Zapobieganie kamicy moczowej

Email Drukuj

Już od dawna zwracano uwagę, że  nieodpowiednia dieta, płyny i używki, w znaczny sposób wpływają na pojawianie się różnych chorób  i niekorzystnie wpływają na stan zdrowia.

Nikt już nie kwestionuje konieczności zastosowania odpowiedniej diety w chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy czy chorobach nerek. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że odpowiednie żywienie może również wpływać i zapobiegać  takim chorobom jak kamica układu moczowego. Jak do każdego zagadnienia nie można jednak bezkrytycznie poddawać się  wszystkim ograniczeniom czy zaleceniom dietetycznym, wypracowując sobie na podstawie pewnych wskazówek, własny sposób postępowania.

Płyny

Organizm dorosłego człowieka składa się z około 80 % wody. Bez  pokarmu człowiek jest w stanie żyć nawet do 30 dni, ale bez wody ginie już po trzech dniach.

Woda zatem, odgrywa w życiu człowieka rolę najważniejszą. Jej odpowiednia dowóz, pozwala regulować wszystkie procesy życiowe i utrzymać odpowiednią sprawność organizmu.

Do organizmu powinniśmy dostarczać ok. 1,5 – 2 litrów dziennie.  Należy ją pić małymi porcjami (100-150 ml) przez cały dzień.

Spożywanie płynów w nawrotowej kamicy układu moczowego, jest szczególnie istotne, a ilość płynów powinna być zwiększona.

Naturalnym źródłem wody dla organizmu jest woda mineralna oraz napoje. Zamiast czystej wody można wypijać słabe napary mięty, rumianku, herbaty czy rozcieńczone soki.

Dostarczenie 30 ml wody na 1 kg masy ciała lub 1 ml wody na 1 kcal spożywanego pokarmu jest jednak niewystarczające przy wzroście aktywności fizycznej czy temperatury powietrza. Zapotrzebowanie organizmu na wodę zmienia się również  przy różnej wilgotności powietrza i różnych schorzeniach. Wzrasta również w przypadkach stanów gorączkowych i niektórych chorobach nerek.

Wody mineralne, zdrojowe czy źródlane,  zawierające w swoim składzie dodatkowe substancje, dzielą się na:

wysokozmineralizowane, przeznaczone dla osób bardzo aktywnych fizycznie, średniozmineralizowane o niskiej zawartości sodu - takie są przeznaczone dla osób zdrowych, niskozmineralizowane o niskiej zawartości sodu, przeznaczone dla osób z nadciśnieniem, chorobami nerek i dróg moczowych, kobiet w ciąży i dzieci oraz

wody, o wysokim stężeniu sodu, wodorowęglanów oraz żelaza, mające zastosowanie, pod kontrolą lekarską, po odpowiednim rozcieńczeniu, np., w chorobach przewodu pokarmowego.

Dobowe zapotrzebowanie energetyczne dla osób bez nadwagi to ok. 2200-2400 kcal dla mężczyzn i 1800-2000 kcal dla kobiet (uzależniona od wieku i aktywności), z zaleceniem obniżenia podaży u osób z otyłością nawet o 500 kcal.

Stosunek białka roślinnego do zwierzęcego  w diecie powinien wynosić 50/50. Węglowodany powinny stanowić 50-60%  wartości energetycznej diety. Ważne jest ograniczenie cukrów prostych i dwucukrów. Tłuszcze w diecie zdrowej osoby,  to 25-30% całkowitej energii.

Ważne jest, nienadużywanie soli, której dzienne zapotrzebowanie to 6 g na dobę (płaska łyżeczka. W dobie konserwowanej żywności i tzw. fast foodów, takie zalecenie, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem, jest bardzo istotne.

Warzywa i owoce:  Diety roślinne zawierające mało wapnia są korzystnym elementem diety dla osób z kamicą nerkową.

Ogólne zasady żywienia dietetycznego w kamicy nerkowej.

  1. Konieczność wypijania płynów - co najmniej 2 l/ dobę.
  2. Ograniczenie spożycia soli, która może zwiększyć wydalanie wapnia, z którego tworzą się kamienie.
  3. Ograniczenie pokarmów zawierających duże ilości szczawianów (czekolada, kawa, herbata, orzechy, rabarbar, szpinak, truskawki, buraki).
  4. Ograniczenie przyjmowania preparatów wapnia i witaminy D  ( nie ma konieczności ograniczania wapnia w postaci normalnie spożywanych produktów mlecznych.
  5. Ograniczenie spożycia mięsa, niekiedy ryb spożywanych w nadmiarze, mogących, jako źródło substancji zakwaszających, ułatwić powstawanie kamieni.

Kamica moczanowa

Zabronione:

wątroba , móżdżek, cynaderki, mięso baranie, kawior, śledzie, sardynki czekolada, kakao, kawa naturalna, orzechy, mocna herbata,  bób,  fasola.

Ograniczać:

mięso, ryby, wywary mięsne i rybne, produkty zbożowe.

Zalecane:

płyny- wody mineralne, warzywa, owoce, cukier, mleko, chudy ser, ziemniaki, masło w małych ilościach.

Kamica szczawianowa

Zabronione:

botwina, szpinak, szczaw, rabarbar, cytryny, suszone figi, czekolada, kakao, kawa naturalna, mocna herbata, ostre przyprawy, nasiona roślin strączkowych.

Ograniczać:

ziemniaki, marchew, buraki,  groszek zielony,  pomidory, śliwki, agrest, cukier, mleko.

Zalecane:

płyny , mięso, ryby, jaja, kapusta, ogórki, sałata, cebula, owoce - poza wymienionymi, masło, produkty zbożowe.

Kamica fosforanowa

Zabronione:

nasiona roślin strączkowych, alkaliczne wody mineralne.

Ograniczać:

ziemniaki, warzywa, owoce, mleko, jaja.

Zalecane:

duże ilości płynów, ryby, sery, chleb, kasze - wszystkie gatunki, makarony, masło.